maanantaina, elokuuta 22, 2005

Oliverin sukat

Olen lukenut Kauran kirjoituksia, joissa hän on kertonut, minkälaista elämä on erikoistarpeisen lapsen kanssa. Opintojen kautta olen tutustunut niihin keinoihin, joilla yhteiskunta auttaa tukee esim. vammaista lasta ja hänen perhettään. Kokeessa piti tietää, mikä instanssi kustantaa mitäkin apuvälinettä ja terapiaa. Kauran kirjoituksista on nähnyt sen toisenkin puolen, että kukaan ei tukea tule tarjoamaan, jollei sitä itse osaa hakea. Kaikki eivät välttämättä tiedä oikeuksistaan, joskus tukeen oikeutettu tai hänen vanhempansa eivät yksinkertaisesti jaksa sitä rumbaa, jonka lopussa ehkä kuukausien tai jopa vuosien päästä toteutuisi oikeus ja kohtuus.

Suomessa kuitenkin teoriassa yhteiskunta avustaa. Ilmaista se ei ole, maksamme sitä valmiutta veroissamme ja toki vammaisen lapsen perhe myös kokee tilanteen omassa kukkarossaan, ei kukaan korvaa täydellisesti vammaisuuden nielemiä rahoja.

Viime aikoina blogissani on ollut paljon lanka-aiheista jutustelua. Lähinnä hehkutusta hankinnoista, joihin olen säästötilini saldon hetkellisessä hekumassa sortunut. Kohta olisi aika laittaa puikot töihin ja saada langoista jotain aikaiseksikin. Paljon olen käyttänyt myös aikaa sekä kotimaisten (olenhan sentään wanna-be neuleblogi hangerrounder) että ulkolaisten neuleblogien lukemiseen ja selailuun. Varsinkin ulkolaiset blogit ovat edelleen johdattaneet syötävän herkullisten lankojen ääreen ja uusien kiusausten eteen.

Tänään linkkejä klikkaamalla löysin itseni brittiläisen Emman blogista. Emmalla on vammainen lapsi Oliver, joka tarvitsee muutamia järkyttävän kalliita apuvälineitä pitämään elämänlaatunsa hyvänä. Blogissaan Emma kertoo, kuinka he hakevat apurahoja yksityisiltä hyväntekeväisyysjärjestöiltä, kun yhteiskunnalta apua ei heille heru. Ilman, että Emma pyysi apua, kansainvälinen neuleyhteisö syöksyi hätiin eri keinoin. Yksi avusti lahjoitustilin pystyyn pistämisessä, muutamat lankakaupat pitävät hyväntekeväisyyshuutokauppoja ja lupaavat pistää voittohuudon verran lisää rahaa pottiin. Jotkut ovat neuloneet mm. pitsihuiveja ja myyvät niitä Emman lapsen hyväksi. Uskoisin myös, että kommenttiraitoihin kirjoitetut ja privaviesteinä lähetetyt yhteydenotot tuntuvat Emmasta ja Oliverista hyvältä.

Minusta ajatus rajojen yli auttamisesta tuntui niin hyvältä, että huomatessani tutun nettikaupan osallistuvan tähän projektiin, oli helppoa napauttaa ostoskoriin sukkalankaa.

Image hosted by Photobucket.com

Näistä tulee Oliverin sukat, molemmille tyttärilleni, jotta heidän varpaansa pysyvät lämpöisinä tulevan talven aikana. Tulen aina sukat nähdessäni ajattelemaan pientä poikaa, joka ei pysty juoksemaan ulkona, hämmästelen lämmöllä sitä avuliaisuuden ja anteliaisuuden määrää, joka tätä perhettä on neulojien suunnalta kohdannut.

12 Comments:

Anonymous Tarja said...

Lukiessani näistä netissä mainituista sankari-äideistä tulen ajatelleeksi niitä vammaisten yms. lasten äitejä, joilla ei ole netti-yhteyttä, luotettua kuuntelijaa, eikä välttämättä minkäänlaista tukiverkostoa.

Aina on kuitenkin niitä perheitä/äitejä, jotka eivät osaa/jaksa/pysty hakemaan apua, vaikka sitä tarvitsisivatkin.

10:59 ip.  
Blogger tuleva kätilö said...

Näinhän se on ja yritin sitä tuossa postauksessakin sanoa.

Suurelle osalle meidän sukupolveamme netti ja nettiyhteisöt ovat jo arkipäivää. Eivät ne tietenkään korvaa IRL tukiverkostoa, mutta kuten Emman ja Oliverin tapaus osoittaa, näissä blogiystävyyksissäkin on voimaa.

Minun mielestäni Suomessa jokaisessa Kelan toimistossa tulisi olla yksi nimetty henkilö, jonka velvollisuus olisi antaa perheelle kaikki tieto heille kuuluvista ja mahdollisista tukimuodoista. Vastuun tuen saamisesta ei pitäisi olla perheellä, saati sitten sairastuneella itsellään (esim. masennuksesta kärsivät), vaan jos tukea on olemassa, kyllä tieto siitä pitäisi tuoda avuntarvitsijalle.

11:36 ip.  
Blogger Tuazophia said...

Olenko täysin väärässä, kun olen ymmärtänyt, että sosiaalityöntekijöiden asia on etsiä perheelle myös tukimuotoja? Ymmärsin, että mieheni sisko sairaalan sosiaalityöntekijänä työskennellessään nimen omaan mm. selvitti mihin tukiin kukin potilas oli oikeutettu.

1:15 ip.  
Blogger tuleva kätilö said...

Kyllähän näitä löytyy, mutta lähinnä vain silloin, kun erityistä tukea tarvitseva on jossain hoitopaikassa kirjoilla. Kesätyöpaikassanikin sosiaalityöntekijän yksi tehtävä oli käydä asiakkaiden kanssa läpi mm. heidän raha-asioitaan ja mihin kaikkiin yhteiskunnan tukiin he ovat oikeutettuja jne.

Perhe, joka on kotona, jolla ei ole osaston sossua käytettävänään, on Kelan virkailijoiden "armoilla" ja tukiviidakko on sellainen, että yksi virkailija harvemmin tietää ja osaa kaiken, vaan jotain jää huomaamatta. Siksi toivoisin, että jokaisessa kelassa olisi yksi supertäydennyskoulutettu pelkästään erikoisempiin tukiin (jätetään nyt opinto, ja asumistuet pois) erikoistunut ja perhetynyt virkailija.

Kunnan sosiaalityöntekijöillä taas on kädet täynnä muunlaisten ongelmien kanssa, että harvassa kaupungissa on antaa pelkästään tukiviidakossa seikkailuun omaa sosiaalityöntekijää. Pienemmissä kunnissa tämä ehkä onnistuu paremmin, pääkaupunkiseudun sosiaalitoimistot taas on jo nyt ylityöllistettyjä ja alimiehitettyjä.

Tukiviidakon yksi ongelma on myös se, että esim. lapsen kohdalla tukimuodot muuttuu ja vaihtaa nimeään sitä mukaa, kun lapsi kasvaa. Päättäjiltäkin siis toivoisi ymmärrystä, että on diagnooseja, joissa tukipäätöksen tekeminen useammaksi vuodeksi on ihan oikeasti järkevämpää, kuin laittaa koko systeemi lomakerumbaan 6 tai 12kk välein. Saati sitten, että jotain tukea tulee hakea kuukausittain kaikkien mahdollisten liitteiden kanssa.

3:06 ip.  
Blogger tuleva kätilö said...

Ja heti perään pahoittelen kipakkaa äänensävyä. Harmi nousee tämän tukitouhun massiivisesta byrokratiasta ja siitä, että nykyinen systeemi ihan oikeasti toimii sillä periaatteella, että kaikki eivät jaksa/osaa hakea heille kuuluvia tukia ja sehän on vaan rahansäästöä. Inhimillisistä kärsimyksistä viis :(

3:08 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Minulla taas on kokemusta siitä, että tuista ei kerrota, vaikka niistä suoraan kysyttäisiin. Toki tietämättömyys voi olla yksi selitys, mutta kun on nimenomaan kysytty henkilöiltä, joiden kuuluisi tietää.

Minulla on sisar, joka on erityistarpeinen ja saa kelalta kuntoutus- ja koulutustukea (en ole ihan varma virallisesta nimestä). Tällaisen mahdollisuudesta vanhempani kysyivät moneen kertaan, ja aina sanottiin ettei sellaista ole. Onneksi sisareni opettaja oli aktiivinen, tiesi paremmin, ja auttoi "taistelussa" Kelaa vastaan. Kaikki vaatimukset tuen saamiseksi nimittäin täyttyivät aivan kevyesti. Mutta sitä lippujen ja lappujen ja lausuntojen ja ties minkä määrää.. Ymmärrän hyvin, jos joku jo luovuttaa matkalla.

Toki ymmärrän sen, että rahojen kanssa ollaan tarkkoja (viitaten tuohon hakuprosessissa tarvittavien todistusten ym määrään), mutta ei niitä kuitenkaan pimittää tarvitsisi. Näin siis meillä.

9:05 ap.  
Anonymous JohNanna said...

Meillä on ollut onni myötä tässä suhteessa, että sairaalassa jossa pojan kanssa käymme kontrolleissa ja neurologin tapaamisissa on oma sosiaalihoitaja ja mainio tyyppi onkin. Hänen kanssaan olen asioinut siitä lähtien kun selvisi meitin Aarolaisen olevan vammainen. Hän neuvoo ja kertoo asioista joita kannattaa huomioida ja mitä on hyvä tietää, kun asioi Kelassa tai muualla. Toinen josta on meille on suuri apu ja hyöty näissä asioissa on Aarolaisen kuntoutusohjaaja. Meillä on siis siinä suhteessa asiat hyvin, kun löytyy moiset "tukihenkilöt" taistelemassa meidän kanssamme erilaisia tukia tai muita juttuja haettaessa. =)

4:30 ip.  
Anonymous JohNanna said...

Hups! Olikin liian näppärät sormet.. Lipsahti viesti ruutuun ennenkuin ehdin blogini osoitetta kirjoittaa.. =D

4:31 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Nice site!
[url=http://qykvsfyu.com/eolt/csje.html]My homepage[/url] | [url=http://abejjfax.com/frlv/axjm.html]Cool site[/url]

7:09 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Well done!
My homepage | Please visit

7:09 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Nice site!
http://qykvsfyu.com/eolt/csje.html | http://ucainaky.com/zzab/spje.html

7:10 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Nice site!
http://qykvsfyu.com/eolt/csje.html | http://ucainaky.com/zzab/spje.html

7:10 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home