keskiviikkona, marraskuuta 30, 2005

Yötyötä tämä opiskelu

Ensi yönä, kun viisari napsahtaa nanomillisekunnin huomisen puolelle, tuhannet amk-opiskelijat painavat enteriä samaan aikaan ja heti perään kuuluu tuhansia kirosanoja ja eri volyymillä tuotettuja tuskanhuutoja, kun harjoittelupaikkavarausjärjestelmä kaatuu. Tämähän on koettu jo ennenkin.

Sopivista harjoittelupaikoista meitä on tällä kertaa informoitu ajoissa. Epämiellyttävä yllätys taas oli, että vain murto-osa opettajan esittelemistä paikoista löytyy Jobstepistä.

Saa nähdä, meneekö tässä ammukuuteen, kuten viime kerralla vai pääsenkö peiton alle aikaisemmin. Joka tapauksessa taitaa tulla huomisesta harjoittelupäivästä kovin vajaatehoinen.

Lastentautien tentti meni hienosti. Mitään kovin olennaista en usko unohtaneeni ja tentti oli pikaisen ovensuugallupin mukaan helppo. Opettaja kysyi:

1.
a) Miten arvioit kasvukäyrästä, onko lapsen pituuskavun kehitys normaalia (3p)
b) Miten arvioit kasvykäyrästä, onko lapsen painonkehitys normaalia (3p)
2. Kuivuneen lapsen elektrolyyttivajeen (Na, K) arviointi. (6p)
3.
a) Hypoglykemian oireet (2p)
b) ketoasidoosin oireet (2p)
c) I-tyypin diabeteksen krooniset komplikaatiot (2p)
4. Lapsen välikorvantulehdus eli Otitis Media
a) altistavat tekijät (2p)
b) hoito (4p)

Tulisi nyt edellisenkin tentin tulokset jo. Sisätaudit Jyrki tarkasti pikavauhtia, nyt Kirurgian tuloksia ootellaan ja perjantaina niiden pitäisi viimeistään tulla.

Menen vielä kelaamaan niitä harjoittelupaikkoja. Vaikka kaikkea luvattua tuolla ei näy, niin silti on runsaudenpulaa. Kun haluaisi nähdä ja oppia kaikesta mahdollisimman paljon. Toisaalta kiinnostaisi päiväkirurginen toiminta, kun siinä olisi illat ja viikonloput takuuvapaat, toisaalta kaipaan kovasti erikoissairaanhoidon kolmivuorotyötä kaikkine kärsimyksineen. Nyt on vielä tuplaten valinnanvaikeutta, kun pitää samalla kertaa varata kahden harjoittelun paikka. Voisin tehdä toisen harjoitteluista Peijaksessa tai Jorvissa, mutta sitten toisen haluaisin ehdottomasti tehdä keskustassa, koska se helpottaisi kevään lääkäriluentojen valintaa. Toisaalta, jos hakisi pelkästään Peijakseen, olisi paremmat saumat saada itse valitsemansa ja haluamansa paikka, koska sinne periferiaan ei ole tunkua. Meilahdessa kirurgiset toiminnot ovat kovasti eriytyneet. Silmäklinikalla näkee vain silmäoperaatioita, suu-nenä-kurkkuklinikalla vain erikoistuneita tapauksia. Jos olen oikein käsittänyt, Peijaksessa ja Jorvissa potilaiden diagnoosikirjo on laajempi ja siten myös oppimismahdollisuudet monipuolisemmat.

Opiskelijoiden mielenrauhan ja yöunien kannalta parempi ratkaisu olisi, että opettaja hankkisi ryhmälle oikean määrän harjoittelupaikkoja ja sitten järjestettäisiin arpajaiset.

5 Comments:

Blogger Lz said...

Mäkin jouduin purkamaan harjoitteluvaraus ahdistusta blogiini. Prkl! Miksi opettajat eivät voi tehdä varausia niinkuin vanhoina hyvinä aikona, täh täh täh?! @$€{@£f!?)=*&½!!!!!!

12:07 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Kuka käskee varauksen alkaa 0.00? Eikö olisi ihan sama alkaako 08.00 esim...

9:21 ap.  
Blogger Hiipinä said...

Kolmen lapsen äiti olisi osannut jokaiseen kysymykseen vastata _jotain_. On näköjään jotain tietoakin tarttunut vanhemmuuden tietä tarpoessa matkaan.

10:16 ap.  
Blogger tuleva kätilö said...

anonymous:

Yhtäaikaa samoja paikkoja on varaamassa satoja opiskelijoita useasta eri oppilaitoksesta. Koulut ovat keskenään sopineet tietystä päivämäärästä, jolloin varausten teko voi alkaa. On yksinkertaisempaa tarkastaa, onko varaus tehty väärän päivän/kuukauden puolella kuin syynätä varauksen kellonaikoja. En edes tiedä, antaako systeemi näyttää varauksen tarkkaa varauskellonaikaa.

Varauksen alkamisesta päivän tarkkuudella on sovittu koulujen kesken. Uusi vuorokausi nyt vaan sattuu alkamaan keskiyöllä ja koska jokainen haluaa itselleen mieluisen harjoittelupaikan, varauksia ryhdytään tekemään heti kun se on mahdollista.

En yhtään puolustele systeemiä, mutta näin se vaan menee. Mitään ongelmaa ei olisi, jos ohjelma toimisi. Varaus olisi tehty muutamassa minuutissa sen sijaan, että nyt ohjelma jumitti reilun vuorokauden ja kaikki hakijat pelkäsivät, että jos ei jää koneelle kokeilemaan, ohjelma alkaakin pelittää ja kaikki paikat menevät.

Minulla kävi just näin. Menin tänä yönä nukkumaan kahdeksi tunniksi, jonka aikana ohjelma lähti pelittämään ja minun harjoitteluuni sopivat harjoittelupaikat menivät sen siliän tien.

8:18 ap.  
Anonymous Heidikki said...

Tervehdys!
Ajattelin laittaa kiitoksen erinomaisesta blogistasi, KIITOSKIITOSKIITOS!
Pakko tunnustaa, että olen jäänyt ihan koukkuun!

T.Toinen tuleva lapsenpäästäjä

PS. Mielenkiintoisia samankaltaisuuksia meissä, minäkin (26v) opiskelin ensin englantia yliopistossa (valmistumatta) ja nyt viime syksyn yhteishaussa pääsin Treelle opiskelemaan kutsumusammattiini kätilöksi, opinnot alkavat ensi tammikuussa. Pahin jännitys ja epätietoisuus katoaa kirjoituksiasi lukiessa, vaikka hyvin realistisia ovatkin.

Oikein mukavaa kesää sinulle!!

1:29 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home