perjantaina, toukokuuta 20, 2005

Finaali häämöttää

Tänään oli ensimmäisen kouluvuoden toiseksi viimeinen koulupäivä ja samalla kevään toiseksi viimeinen tentti. Uskoisin, että se on läpi, arvosana ei nyt paljoa kiinnosta, vaikka kyllä taas kävi mielessä koepaperia katsoessa, että olisihan sitä voinut lukea vähän enemmänkin. Lääkelaskut nyt ainakin on satavarmasti oikein. Sen verran moni kysyi, mitä niistä sain ja kun n. 10:llä oli samat vastaukset, niin onhan ne nyt oikein.

Lääkelaskuista on ihan vissistä syystä tehty yhden sortin kompastuskivi. Huolimattomuusvirhe on yhtä rankaistava kuin ihan oikea laskuvirhe, koska potilaan kannalta on ihan yksi hailea, tuuppaako sairaanhoitaja häneen väärän määrän troppia huolimattomuuttaan vai taitamattomuuttaan. Niinpä tentti voi muuten olla vaikka täysin pistein suoritettu, mutta moka lääkelaskuissa heittää koko tentin nollille. Sen verran ollaan kilttejä, että sitä teoriatenttiä ei tarvitse enää uusia, mutta merkintää ei tipu ennenkuin lääkelaskut on suoritettu uusintatentissä. Kuulemma kentältä tulee jatkuvasti kauhistunutta palautetta, miten paljon lääkelaskuissa tehdään työelämässä virheitä. Kuulimmepa opintojen aluksi yhdestä vastavalmistuneesta sairaanhoitajasta, joka terveyskeskuksen päivystyksessä antoi lapsipotilaalle suun kautta nautittavaa yskänlääkettä suoneen ja lapsi kuoli. Toivon hartaasti, että kyse oli vain rajumman puoleisesta fiktiivisestä varoituksesta meille. Lääkehoitoon on nyt kuitenkin meillä kiinnitetty erityistä huomiota. Jokaisessa opintokokonaisuudessa lasketaan lääkelaskuja. Tässä osiossa keskityttiin liuotuslaskuihin, siis niihin, kun lääkeaine on kuivajauheena ampullissa ja siitä pitäisi saada x milligrammaa vaikuttavaa ainetta potilaalle. Ko. kuivajauhe liuotetaan ohjeiden mukaan joko keittosuolaan tai steriiliin aquaan ja sitten lasketaan, kuinka monta milliä tavaraa vedetään ruiskuun. Haluaisinpa tietää, mitä silläkin kätilöopiskelijalla tapahtui korvien välissä, joka oli tentissä ruiskuttamassa desin verran fentanyyliä synnyttävään naiseen. Siis desi, haloo??? Sieti reputtaakin tenttinsä. Ja tämäkin siis opettajalta kuultu varoittava esimerkki. Näitä liuotettavia ja laimennettavia lääkkeitä tulemme seuraavassa harjoittelussa käyttämään. Mitään tv:n teho-osastomaista (joka on siis törppö käännös, kun kyse on päivystypoiklinikasta eikä teho-osastosta) ruiskulla suoraan kanyyliin -toimenpiteitä me emme saa tehdä. Koulun sääntö. Opettaja sanoi, että jos joku ohjaava hoitaja haluaa ottaa sen vastuun, niin eihän hän ole siellä potilaan vieressä sormi pystyssä sanomassa, että et saa tuikata annosta kanyyliin, mutta ei suosittele tässä vaiheessa moisen vastuun ottamista. Suoraan suoneen annosteltuna lääke vaikuttaa välittömästi, sen vaikutusta ei ongelmien sattuessa voi enää peruuttaa ja käytettävät lääkkeet ovat yleensä hyvin voimakkaita ja niiden terapeuttinen leveys on hyvin kapea eli pienikin annosteluvirhe voi olla tappava.

Tiistaina on vielä edessä kliinistä fysiologiaa ja hematologiaa. Tänä viikonloppuna pitäisi perehtyä erilaisiin sydänkäyriin ja oppia erottamaan flimmerit fluttereista ja pulssittomat sykkeet kammiovärinästä. Rakas Mies heittää lisää vaikeuskerrointa rilluttelemalla tänään luokkakokouksessa ja sunnuntaina loilotellessaan sen puolisotilaallisen äijäköörinsä kanssa. Joten lukuaikaa rajoitetaan ihan minusta riippumattomista syistä. Ja joka tämän uskoo, minulla olisi yksi silta myytävänä...

Tänään tuutoropettajamme (minulle vieras käsite, koska yliopistolla ei minun aikanani ollut mitään opettajatuutoreita vaan tuutorit olivat vanhempia opiskelijoita, joiden ensimmäinen tehtävä oli tutustuttaa opiskelijat Porthaniaa lähimpänä oleviin juottoloihin) kertoivat sitten hieman tulevasta vuodesta. Saimme myös tietää kahden seuraavan vuoden aloitus- ja lopetuspäivät, jos jollakulla olisi vaikka tarvista tietää, miten voi aloittaa kesätyöt kesällä 2007.

Ensi syksy alkaa siis sisätautien harjoittelulla, jonka jälkeen alkaa ruotsin opinnot, psykiatria, anestesiologia ja mielenterveys-, kriisi- ja päihdeasiakkaan hoitotyön teoriaopinnot. Marraskuussa alkaa tuon kokonaisuuden harjoittelu ja loppuvuosi meneekin sitten ilmaisen työnteon parissa. Kevät 2006 menee Äkillisesti sairaan potilaan hoitotyössä ja harjoittelussa ja tämä harjoittelu suoritetaan mm. kirurgisilla päiväosastoilla ja jotkut onnelliset pääsevät seuraamaan jopa keisarinleikkauksia. Kevään lääkäriluentoja on kirurgia, synnytysoppi ja naistentaudit sekä lastentaudit. Ruotsia opiskellaan kakkoskurssin verran (mutta missä on englannin kurssit?) ja loppukevät opiskellaan ensin teoriatietoa Lasten, nuorten ja perheen hoitototyöstä ja kevät taitaa päättyä tuon opintojakson harjoitteluun (jollei se sitten jää seuraavan lukuvuoden alkuun).

Ennen varsinaisen koulutyön alkua minä opiskelen jo 3 opintopistettä aiheesta Raskauden aikaiset laboratoriotutkimukset. Kohteena on neuvolan perustutkimukset, erilaiset raskauden aikana ilmenevät ongelmat esim. äidin verensokerin, verenpaineen tai munuaisten toiminnan muutoksiin liittyvät tutkimukset, raskauskolestaasi, äiti-lapsi -immunisaatio ja sikiödiagnostiikka mm. sikiön kromosomitutkimukset. Kaksi muutakin vapaavalintaista kurssia on vetämässä, mutta tällä hetkellä kurssit näyttäisivät olevan täynnä ja mukaanpääsyni on korkeamman voiman kädessä. Jos nuo nyt kuitenkin natsaisivat, saisin ensi syksyn aikana hoidettua pois alta pakolliset vapaavalintaiset ja saisin ainakin vuoden verran nauttia vapaista maanantai-iltapäivistä.

VETOOMUS*VETOOMUS*VETOOMUS*VETOOMUS*

SPR:n verivarastot ovat hälyttävän vähissä. Jos täytät verenluovuttajan kriteerit, pelasta elämä ja käy luovuttamassa verta. Ole ystävällinen ja levitä tätä viestiä eteenpäin, vaikka omassa blogissasi. Nyt on todella suuri tarve.

Omasta verenluovutuksesta on niin vähän aikaa, että kokoverta minusta ei ole luovuttamaan, mutta ensi keskiviikoksi on varattu aika hemafereesiin. Taidan maanantai-aamuna soittaa, että pääsisikö jo silloin.

6 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

sama kauhutarina kerrottiin meillekin ensimmäisellä läähehoidon kurssilla. lieneekö vaikka ollut sama opettaja.

jos olet jyrkin kirurgian, sisätautien tai lastentautien luennoilla - annan kanssaopiskelijana kultaisen neuvon. vastaa tentissä lyhyesti. ei mitään ylimääräistä. vain ne mitä on muistiinpanoissa ja hienosti menee.

toivottavasti bloggailet kesälomallakin. näitä juttuja on hauska lukea, vaikka eri koulutusohjelmasta olenkin. sama maailma kuitenkin... mukavaa kesää.
~strangelove~

1:55 ap.  
Blogger Hiipinä said...

Musta tuntuu, että mä en kymmenessä vuodessa oppinut yliopistolla noin paljon kuin sä opit. Ei ainakaan mitään yhtä konkreettista, ja kaiken teoreettisen olen jo onnistunut unohtamaan...

8:35 ap.  
Blogger tuleva kätilö said...

Tänks Strangelove :) Jyrkin sisätaudeista sainkin jo tuolla lyhyt ja ytimekäs -metodilla viitosen. Tykkäsin hänen tavastaan luennoida ja teetättää jokaisella oman näköisensä muistiinpanot. Aion varmasti ottaa mahdollisimman paljon hänen kurssejaan.

9:30 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Kuka jyrki? /lumiukko/ :-) Mulla on vaan ihanan Hilkan anatomiaa ja hermostoa :-D tai anatomia meni jo, hermostotentti ens viikolla.

Tsemiä täältäkin loppupuristukseen, samassa jamassa ollaan! ;-)

t. tt-opiskelija mukkelis

10:58 ap.  
Blogger tuleva kätilö said...

Jyrki Alén. Pitää Stadiassa just geriatrian, kirurgian, sisätautien ja lastentautien lääkäriluentoja. Hyvä tyyppi. Ainakin meidän sisätautien luennoilla tupa oli täysi ihan joka kerta ja se kertoo mielestäni luennoitsijan laadusta jotain. Harmi, että Jyrki ei luennoi synnytysoppia :(

Anatomiaa ja fysiologiaa meille kätilöille opettaa Sofiassa Niina Suni, huipputyyppi hänkin. Anatomia ja fysiologia III taitaa meillä olla ohjelmistossa heti vuoden 2006 alussa.

Dodih, Jo nyt katselis sitä EKG for Dummies -kirjaa...

2:26 ip.  
Anonymous vanilla85 said...

Niin tutun kuuloisia nämä koulusepostukset. Paljon tuttuja sanoja ja asioita.

Itellä vielä neljän tentin arvosanat tältä keväältä jännitettävänä, kliininen laboratoriotiede 1 (eli kemiaa ja hematologiaa), fysiikan perusteet hoitotyöhön, sosiaali- ja terveysalan kuntoutuksen järjestelmät sekä anatomia, fysiologia ja patologia. Ensimmäinen ja viimeinen ovat juuri sellaisia, että läpi pääsy ei aivan varmaa taida olla. Maanantaina pitäisi kyllä fysiikan ja kuntoutuksen arvosanat tulla, toivon mukaan.

Mutta nyt on kesä eikä tarvi stressata koulusta:)

8:25 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home