sunnuntaina, helmikuuta 26, 2006

Voihan virus

Tai itseasiassa bakteeri, mutta siitä tuonnempana.

Pahoittelen Koulunpenkin hiljaisuutta, mutta on ollut fiilis, että ei ole ollut mitä kirjoittaa.

Mielenterveysharjoittelun jälkeen meillä alkoi äkillisesti sairastuneen hoitotyö, jota tuttavallisemmin myös kirran jaksoksi kutsutaan. Harjoittelupaikat ovat joko kirurgisilla vuodeosastoilla tai leikkaussaleissa.

Jakson lukujärjestys oli rasittava, koska tunteja oli ripoteltu puolikkaita päiviä sinne tänne ja yksi opintojakso oli fyysisesti toisella puolella kaupunkia. Jotenkin kuvittelin, että kirurgian jakso olisi megamielenkiintoinen ja meille opettaisiin perusasiat haavahoidosta jne. mutta opintojakson sisältö hieman yllätti. Päälimmäinen mielikuva teoriajaksosta on, että se oli heppoinen ja keskittyi minusta epäolennaisuuksiin. Koska kirurgian kenttä on laaja, kaikkea ei tietenkään voida käydä läpi, mutta miksi kaikista mahdollisista yksityiskohdista meille valittiin jalan kipsaaminen, kun käsittääkseni (ja osastolla kysyessäni) osaston sairaanhoitajat eivät niitä kipsejä laittele, vaan potilas raijataan ihan muiden käsittelyyn. Vaikea on minun kuvitella, että prostatapotilaan kirurginen hoito on niin yleismaailmallisen tärkeä, että sille piti osoittaa minimaalisista lähiopetustunneista osa (varsinkin kun opettajan sairastumisen takia ko. tunteja ei koskaan pidetty). Rintasyöpäpotilaan kirurginen hoidon ottaminen yhdeksi teemaksi oli perusteltua, koska rintasyöpä on niin valitettavan yleinen ja sen hoitomuoto on lähes aina leikkaushoito ennen muita hoitoja. Tästäkin olisi voinut saada enemmän irti, jos tunnit olisi oikeasti pidetty.

Haavahoidosta ei puhuttu juuri mitään. Se jäi mieleen, että leikkaushaavojen siteitä ei yleensä aukaista ensimmäiseen 24 tuntiin, mutta mitä sitten, se jäi ihan herran haltuun. On olemassa erinomainen teos Haava, joka on kattava teos haavahoidosta, mutta kuuluiko se meidän oppimateriaaliimme? Juu ei. Kun lähiopetustunteja on vähän, opettajat pyrkivät tottakai nostamaan esille ne tärkeimmät jutut. Minusta haavahoidon jättäminen pois oppisuunnitelmasta on vähintäänkin outo ratkaisu. Verensiirtoihinkin käytettiin aikalailla tunteja, vaikka se on sellainen yksityiskohta, jonka perusperiaatteet olisi voinut opiskella kirjasta tai Veripalvelun nettisivuilta. Opintoretki Veripalveluun oli mielenkiintoinen, vaikka vanhalle verenluovuttajalle uutta tietoa tuli hyvin hyvin vähän. Osa meistä jäikin opintokäynnin päätteeksi luovuttamaan verta ja lopuille sitten kuittailtiin vilkkaasta seksielämästä... Uusi seksipartneri kun aiheuttaa 3kk karanteenin verenluovutukseen.

Eniten tarpeellista tietoa tuli syksyisiltä anestesian lääkäriluennoilta. JyrkiBoyn kirran luennot olivat jyrkilliseen tapaan kivat, mutta nyt käytännön työssä huomaa, että niillä luennoilla keskityttiin aikalailla eri asioihin kuin mihin harjoittelussa on törmännyt.

Lähinnä minua suuresti hämmästyttää ja raivostuttaa lähiopetuksen minimaalinen määrä. Nyt on oikeasti "kirjekurssilla kätilöksi" -fiilis.

Olen nyt kolmatta viikkoa työharjoittelussa. Sairaala on iso ja osasto on kirurginen vuodeosasto. Omaohjaajani on aivan fantastinen ja ensimmäiset 1,5 viikkoa oli mielenkiintoista ja työntäytteistä. Sitten tuli katastrofi. Yksityiskohtia en voi nyt kirjoittaa, koska tilanne on todella vakava ja vaikka kyse ei ole mistään salaisuudesta, uutinen on sellainen, että siitä tiedottaminen on ihan muiden tahojen puuhaa. Mistään lintuinfluenssasta ei nyt kuitenkaan ole kyse.

Ensi viikko näyttää, meneekö loppuharjoittelu minulla kirjasta lukemiseksi. Jos näin tapahtuu, olen harkinnut, että yrittäisin päästä jollekin kirurgiselle osastolle vaikka perushoitajan kesäsijaisuutta tekemään, jotta näkisi sitä actionia enemmän kuin puolitoista viikkoa. Oma lukunsa on sitten, miten koulu suhtautuu harjoitteluun, jonka suorittaminen jää nimelliseksi ennalta täysin odottamattomasta tapahtumasta johtuen. Tällaista tilannetta ei kuulemma ole koskaan vielä suomalaisessa sairaalassa ollut.

Omaohjaajaa voisin kehua vaikka novellin verran. Hän on just sellainen sairaanhoitaja, joksi haluaisin tulla. Hän on tyyni, täsmällinen, pystyy pitämään kymmeniä langanpäitä käsissään ja tietää täsmälleen, mitä milloinkin piti tehdä ja mitä seuraavaksi. Hän ei hötkyile vaan tiukassakin tilanteessa on olemukseltaan sellainen kuin aikaa olisi muillekin jaettavaksi. Hän on luottamusta herättävä, tietää just oikeat sanat, joilla joko rauhoittaa potilasta tai saada tarvitsemaansa lisätietoa. Hän tietää, milloin olla potilaalle aivan suora ja milloin pehmentää informaatiota sopiviksi palasiksi. Se, että hän kehuu nopeaa oppimiskykyäni, on myös vain plussaa hänelle :)

Huomenna olen vapaapäivällä, kun menemme kuopuksen kanssa jälleen kerran endokrinologille ihmettelemään neidin siroa olemusta.

12 Comments:

Blogger Omppu said...

Kiva kuulla (=lukea) sinusta pitkästä aikaa. Onnea harjoittelupaikan suhteen.

Olen aloitttanut oman blogin (omenapuutarha.blogspot.com) ja linkittänyt sinutkin sinne. :-)

t. Omppu

12:52 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

mukava tosiaan kuulla sinusta pitkästä aikaa. ikävää, että harjoittelussasi tuli tuollainen käännekohta, mutta ehkä sen voi ottaa ainutlaatuisena kokemuksena. sairaaloissa toisinaan tapahtuu näitä kummallisuuksia. toivottavasti siitä ei kuitenkaan sinulle mitään vaaraa aiheutunut.
-strangelove-

10:35 ap.  
Blogger Sunnuntailapsi said...

Toivon minäkin, että saat jatkaa harjoitteluasi mahdollisimman pian.

Kiva, että palasit kirjoittamaan :)

2:31 ip.  
Anonymous Memmu said...

Selvisi siis syykin harjoittelun keskeytymiseen: oliko se perjantain vai lauantain Hesarissa kun oli tietoa tuosta bakteeriversiosta.

Mikäs nyt on tilanne? Ovatko kurssit taas alkaneet ja oletko saanut tietoa harjoittelun jatkamisesta?

11:50 ap.  
Anonymous SusuPetal said...

Mitä tulevalle kätilölle kuuluu?

10:25 ip.  
Blogger philprehiem0955150206 said...

Do you want free porn? Contact my AIM SN 'abunnyinpink' just say 'give me some pics now!'.

No age verification required, totally free! Just send an instant message to AIM screen name "abunnyinpink".

Any message you send is fine!

AIM abuse can be reported here.

8:29 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

minne olet kadonnut? täällä ainakin yksi persoona kaipaisi kuulumisia...
-strangelove-

12:13 ap.  
Blogger k2o said...

Minäkin kuikuilen salaa kirjoituksia odotellen :)

1:31 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Kaikki ok?

8:23 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Very cool design! Useful information. Go on! lose weight while on zoloft Sunshine bingo review Canada+life+assurance+and+michigan forex trading Best spam filter review pfizer lipitor counterfeit Marcom search engine marketing optimization from direct magaz Effects side zoloft zoloft strippoker fr windows 2.0 lamictal nl zoloft and atrial premature beats mossy buick Passenger van rentals one way hewlett packard digital camera dock come off safely zoloft Eliminer cellulite rapidement newborns and zoloft Laptops dell small business and zoloft stroke online love stories not dirty

2:25 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Cool blog, interesting information... Keep it UP Printer inkjet refill kit Compaq rugged laptop bag cute laptop Free search engines mature Carrying case discount laptop X box hard drive upgrade 107 mercedes suspension parts Hypersonic laptop can i format without a recovery disk Mcse+onlinecourse Phazar+radar+detector medical liability mutual insurance co

3:19 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

oferta dla zadluzonych
pożyczki bez bik dla zadłużonych
bez bik pozyczki
pożyczki pozabankowe
kredyty pozabankowe.pl
pożyczka na dowód sms
sms kredyt

5:50 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home