torstaina, tammikuuta 19, 2006

Kuudeskin vielä

Kun nyt välttelen aktiivisesti huomiseen lääkelasku ja neste- sekä verensiirtotenttiin lukemista, laitan tähän nyt vielä yhden omituisuuteni.

Minä luen sanakirjoja. En nyt hae englanti-suomi -sanakirjaa vartavasten sänkylukemiseksi, mutta kun joudun tarkistamaan jonkin sanan, huomaan puoli tuntia myöhemmin lukevani edelleen sanakirjaa, nyt vain muutama sata termiä eteenpäin alkuperäisestä sanasta. Luen englanninkielisen sanan ja käännän sen mielessäni ja sitten katson kirjan suomennoksen ja pidän mielessä kirjanpitoa, kuinka moni meni pieleen ja kuinka moni oikein.

Nyt pitäisi istuttaa lapsukaiset telkkarin ääreen (joo, huono lastenvahti, mutta kun on pakko lukea tenttiin ja mies sumpli itsensä aikaisemman puolisotilaallisen laulujoukkueensa seniorikaartiin ja harjoittelee tänään mieslaulun jaloa taitoa kolmisen tuntia...) ja ryhtyä laskemaan lääkelaskuja:

Penisilliinipullo sisältää 3 miljoonaa ky penisilliiniä liuotettuna 10 ml:aan natriumkloridiliuosta. Kuinka paljon potilaan tulee saada tätä liuosta, kun hänelle on määrätty 450 000 ky penisilliiniä?

Laskussa tulee olla näkyvissä lopputulokseen johtava päättely tai eri laskuvaiheet.

Onko omituista, että tykkää opinnoistaan kuin hullu puurosta?

13 Comments:

Anonymous Aino Karoliina said...

Minäkin luen sanakirjoja, suosikkeja ovat englanti-englanti sanakirjat. Ihan parasta ajankulua.

4:57 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

sanakirjoihin todellakin jää koukkuun. minulle maistuu suomi-englanti-suomen lisäksi suomi-saksa-suomi ja ihan perinteinen sivistyssanakirja. ammattilukemistosta lääketieteen termien tai icd-10:n seurassa viihtyisi tunteja.
-strangelove-

6:38 ip.  
Blogger tuleva kätilö said...

Tunnustetaan nyt samaan syssyyn, että minulla on vessalukemistona Hoitoalan sanasto, Baillier's dictionary for Nurses ja saman puulaakin sanakirja kätilöille...

6:53 ip.  
Blogger tsu said...

Mikäs tuon laskutoimituksen vastaus on ;) ?

8:35 ip.  
Blogger tuleva kätilö said...

Kun 10 ml liuosta sisltää 3 miljoonaa ky:tä penisilliiniä, niin 1ml sisältää silloin 300 000 ky:tä.

Tarvittava annos on 450 000 ky:tä.

450 000 ky:tä jaettuna 300 000 ky:llä tekee 1,5

eli vastaus on, että potilaan tulee saada 1,5 ml liuosta saadakseen 450 000 ky:tä penisilliiniä.

Verrannolla sen voisi laskea niin, että 3 miljoonan suhde 10 ml:aan on sama kuin 450 000 suhde x:ään.

Laitetaanko vielä toinen?

Anestesian aikana lapsi saa kipulääkkeeksi Fentanyliä kaksi kertaa 25 mikrogrammaa. Kuinka paljon hän tällöin saa toimenpiteen aikana lääkettä millilitroina, kun lääkkeen vahvuus on 0,05 mg/ml ?

8:57 ip.  
Anonymous stressilelu said...

500ml? *epäilee vahvasti, että pieleen meni juuri baarista tulleena* toisaalta, musta ei tulekaan kätilöä, hoitsua, tjsp. onneksi. :D

12:13 ap.  
Anonymous stressilelu said...

heti huomas ainakin ekan mokan... siis 500ml*2 :D

12:14 ap.  
Blogger tuleva kätilö said...

Stressilelu on oikeilla jäljillä, mutta mittayksiköt heittää. Mikrogramma on milligramman tuhannesosa. Oikea vastaus on siis, että kerta annos on 0,5ml ja yhteensä lapsi saa fentanyyliä siis 1ml.

11:22 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

haastan vuorostani sinut :)
-strangelove-

11:37 ip.  
Blogger Kaura said...

Elektroniset sanakirjat eivät koskaan päihitä paperisanakirjoja. Mun Oxford Advanced Learner's on aivan puhkikulunut :-)

8:07 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Very nice site! »

9:14 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

That's a great story. Waiting for more. spa and sauna showroom in san diego Car seat covers argos connecting circuit breaker panels le gala prom dresses

3:41 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

That's a great story. Waiting for more. obtain vardenafil hydrochloride online without a Top simmons mattresses Usa+bontril+no+md+visit vardenafil buy cialis online discount vardenafil Gay twink feet sex vardenafil medicine online http://www.tadalafil-and-pulmonary-hypertension.info/purchase-vardenafil-online.html Worldsex+amateurs

7:08 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home